fbpx

Familjen Viklund byggde nytt istället för att renovera

Umebon Johan Viklund och hans fru hade bestämt sig för att inte bygga en helt ny fjällstuga utan spanade efter en de kunde köpa och rusta upp. Men när rätt tillfälle uppstod ändrades tankarna och att bygga nytt blev istället en självklarhet. I Klippen utanför Hemavan står huset inramat av fjäll och en ståtlig miljö. Nu kan de njuta av fjällen och ge barnen den uppväxt de strävat efter!

Berätta om bakgrunden till er fjällstuga!

– Som barn växte jag upp med att min familj byggde hus i fjällen i Ljungdalen så jag vet vilken stor insats det kan innebära. Samtidigt har jag och min fru sagt att vi vill ge våra barn en möjlighet att ofta spendera tid i fjällen. Därför har vi under flera år haft utkik efter en stuga för att köpa och renovera, men aldrig hittat någon som vi fastnat för. Min kusin som bor i Klippen med sin familj sen 15 år har också hjälpt till att spana åt oss.

– Men en dag när jag var i området och jobbade berättade kusinen att de funderade på att stycka av sin tomt och undrade om vi var intresserade. Det var ett erbjudande som var för bra för att vara sant och jag och min fru insåg att vi kommer att ångra oss om vi inte bygger!

Vad hände sen?

– Det var i mars 2018 som vi bestämde oss för att köra och vi var redan från början inne på att utgå från ett skalhus eller timmerstomme för att förkorta byggtiden. Vi googlade på nätet och hittade flera varianter. Av en händelse talade jag med en bekant som hade beställt två hus från Tegsnäshus för att bygga och sälja i Kittelfjäll.

– Han rekommenderade dem och var jättenöjd med blockhusens utförande, de var lätta att resa och välbyggda. Eftersom jag själv är snickare i grunden har jag sett varierande lösningar genom åren. Därför är det viktigt för mig att allt ska vara fackmannamässigt utfört och att leverantören tänker lika som jag.  

Vad gjorde att ni valde Tegsnäshus?

– När jag lyssnade runt hörde jag mycket gott om Tegsnäshus även från andra och priset Tegsnäshus gav oss var rätt. Deras byggsätt tilltalade oss mycket, de är lokala och kändes som ett väldigt bra alternativ.

– Huset och planlösningen passade oss perfekt med full takhöjd och loft. Vi utgick från Tegsnäshus något större modell TH80 eftersom vi tyckte det passade våra behov och var estetiskt tilltalande. Vi valde ett färdigt och monterat skalhus med väggar, tak och entréförråd. Plattan stod vi själva för liksom allt invändigt arbete.

Hur har ni upplevt samarbetet med Tegsnäshus?

– Jättebra. De har varit noga med att försäkra sig om alla valmöjligheter och stämma av så att allt skulle bli som vi ville ha det. De har varit engagerade och ställt rätt frågor och anpassade leveransen utefter vårt arbete med husgrunden. När blockhuset levererades gick montaget smidigt trots att det kom en del snö.

Vilka fördelar ser du med Tegsnäshus koncept med modulhus?

– Jag tycker de har bra lösningar på husen. De snålar inte in eller gör saker minimalistiskt eller med minsta motståndets lag för att det ska vara enkelt att montera. Väggarna är rejäla och dryptäta. Jag är också imponerad av att de använder rejäla dimensioner för att klara snölaster och att huset är så välisolerat, särskilt vid taket. Att det är bra isolerat har vi märkt under byggtiden, elementen har bara gått på halvfart men det har ändå varit varmt i huset.

– När Storumans kommuns bygginspektör såg att vi byggt med Tegsnäshus sade han spontant att det var ett bra val och att det är hus med rejäla stommar. Det kändes som en skön bekräftelse och extra tryggt.

Berätta lite om husets utförande!

– Färgsättningen blir mörkbrun med röda knutar, yttertaket är ett svart falsat plåttak. Invändigt blir det en ljus känsla med vitmålad råspont på väggarna och furuparkett i kombination med skifferliknande stenplattor. Trappan till loftet blir i svart stål.

Vad är ni särskilt nöjda med i huset?  

– Jag är nöjd med stommen, den motsvarande alla förväntningar och allt som jag hört från andra. Vi är nöjda med resultatet och den kvalitet som de har levererat. Snickarna har gjort ett bra jobb och varit noggranna. Tegsnäshus har verkligen levererat det vi beställt.

Finns det något du vill tipsa andra om?

– Jag vet inte hur många jag talat med som jag känner. Jag har en nära bekant som först tänkte bygga ett lösvirkeshus men som sedan insåg fördelarna med ett modulhus och som nu har beställt en stomme från Tegsnäshus. Jag vet flera andra vänner som är i byggtankar.

– Kvaliteten är hög och det går fort att få upp skalet. Det är särskilt bra om man bor långt bort, då behöver man inte ägna varje helg under flera års tid för att bygga. Jag kan varmt rekommendera Tegsnäshus och deras byggmetod.


Fakta:

Koncept: Skalhus

Husmodell: Fritidshus

Storlek: 80 kvadrat

Plats: Klippen, Hemavan