fbpx
Tegsnäshus i fjällmiljö

Fjälldrömmen som blev verklighet

Vackert beläget i Matsdal, fyra mil från Kittelfjäll ligger Roland Henrikssons familjs nybyggda fritidshus. Byggnaden är ett lofthus på 70 kvadrat och platsen möter familjens intresse för jakt, fiske, skoteråkning och naturupplevelser.

Hur gick era tankar innan ni byggde fritidshuset?

– Jag kommer från Jukkasjärvi och där har min familj haft både stugor och hus. När pappa gick bort för några år sedan och eftersom vi bor i Umeå blev det inte längre praktiskt möjligt att ta hand om det utan då sålde vi allt. Samtidigt kände jag och min fru att vi ville ha en stuga i fjällmiljö men närmare Umeå.

Hur kom det sig att det blev Matsdal?

– Ingen av oss hade varit i Matsdal, Kittelfjäll eller Hemavan tidigare. Vi googlade och hittade tomten på Blocket. Det såldes 14 tomter i området och när vi åkte dit föll vi direkt för den! Istället för 60 mil till Jukkasjärvi blev det 30 mil från Umeå.

Varför valde ni att bygga med Tegsnäshus?

– Vi hade en ungefärlig bild av vilken typ av fritidshus vi var ute efter och hittade på nätet en bild på ett hus i Hemavan som vi gillade. Till huset fanns även ritningarna utlagda. Vi kontaktade den som ritade huset och gjorde några egna anpassningar.

– Därefter hörde vi oss för med några byggare som kunde hjälpa oss men en dag när vi passerade Tegsnäset såg vi att Tegsnäshus fanns och blev nyfikna. Det visade sig dessutom att samma person hade ritat åt både oss och dem. Underlagen matchade varandra och eftersom de hade byggt samma typ av hus tidigare kändes det perfekt!

– Eftersom Tegsnäshus är en lokal husproducent med närhet till Matsdal betydde det också mycket för vårt beslut.

Hur har kontakterna med Tegsnäshus varit?

– Redan från första dagen har dialogen varit rak och uppriktig. Tegsnäshus har varit lätta att göra med och innan vi beslutade oss besökte vi även deras fabrik.

– Fritidshuset i Matsdal är inte det första huset jag bygger. Jag har genom erfarenhet lärt mig att en god och ärlig kontakt är bland det viktigaste för att få ett lyckat resultat, förutom att leverantören man anlitar har en god ekonomi och stabilitet.

Har era förväntningar infriats?

– Absolut. Husmodellen är exakt som vi ville ha den, kvaliteten är hög, produktionen och leveransen var snabb. Besiktningsmannen gjorde ett bra jobb och de punkter som behövde justeras åtgärdade Tegsnäshus utan några diskussioner.

– Jag vill påstå att våra förväntningar har överträffats.

Hur gick era tankar kring husets utförande?

– Modellen är spot on. Vi har två barn och ville ha möjlighet till både gästrum samt ett öppet allrum. Vi har liggande fjällpanel utvändigt och färgsättningen är gråaktig för att smälta ihop med omgivningen. På taket har vi svart pannplåt.

– Vi hade alla möjligheter att göra egna val och Tegsnäshus är väldigt flexibla. Vi kunde själva välja vilken nivå vi ville ha huset färdigställt till och valde att bygga ett skalhus och att lösa det invändiga arbetet liksom carporten själva.

Hur kommer ni att använda fritidshuset?

– Vi tycker om fjällen och miljön omkring och när huset är klart sommaren 2020, kommer vi att kunna använda det när som helst under året. Vi drar även in internet via fiber vilket gör att det går att jobba därifrån likaväl som vi kan njuta av lugnet. Det här är vår fjällstugedröm!


Fakta:

Koncept: Skalhus

Husmodell: Hus med loft

Storlek: 70 kvadrat

Plats: Matsdal, Kittelfjäll