fbpx
Tegsnäshus - parhus i Tärnaby

Med utsikt över sjö och fjäll i Tärnaby

I Tärnaby har Erik Berglund, hans fru Emma och bror Johan byggt en parstuga på 150 kvadratmeter som gör att de kan ägna en stor del av sin fritid i Tärnaby. Utsikten är vidsträckt och vacker över både Tärnaby, sjön Gäutan och mot Ryfjället.

Hur kom det sig att ni ville bygga här?
– Både jag och min bror Johan har sedan vi var i femårsåldern spenderat mycket tid med familjen i Tärnaby. Som vuxen har jag och min fru Emma tillsammans med våra tre barn fortsatt att ofta åka hit. Vi har lånat föräldrarnas stuga väldigt mycket och har de senaste åren därför haft ögon och öron öppna för att hitta oss något eget, stuga eller tomt, berättar Erik.

– När vi hittade tomten kändes det naturligt att jag och Emma skulle bygga en parstuga tillsammans med Johan. Att vara flera som hjälps åt under både projektering och färdigställande underlättar. Dessutom blir både bygg- och driftskostnader lägre jämfört med om vi skulle ha byggt var för sig.

Hur såg er ”husdröm” ut?
– Mycket av tjusningen med fjällen är omgivningarna och de härliga vyerna så vår ”husdröm”, eller om vi ska kalla det ”stugdröm”, låg i att hitta en tomt med fin utsikt och att bygga en stuga där vi kan njuta av vyerna, både inom- och utomhus.

Hur kom ni i kontakt med Tegsnäshus?
– Att vi upptäckte Tegsnäshus var tack vare en nära familjemedlem. Vi gick in på hemsidan och kontaktade därefter Erik Nilsson som ansvarar för försäljningen.

Vad gjorde att ni valde Tegsnäshus?
– Då Tegsnäshus är relativt nya på husmarknaden kunde vi tänka oss att deras prisnivå var en annan jämfört med de större husleverantörerna. Vi tog in tre offerter med liknande specifikation och vår teori infriades. Tegsnäshus kunde erbjuda ett bättre pris än de andra.

– Tegsnäshus såg även tidigt bara möjligheter i vår ritning. Kvaliteten på konstruktionen och att priset låg på rätt nivå gjorde valet lätt för oss.

Hur upplevde ni samarbetet?
– Jag tycker vi redan från början fick bra kontakt. Vi kände oss fria att göra de justeringar och tillval som vi var ute efter. Några exempel är att vi valde att köpa entrédörrarna själva och vi ville ha något tjockare ytterväggar. Vi valde även att låta Tegsnäshus stolpa och regla upp altanen samt sätta plåt under trallen för att få altanen att fungera som tak, utanför stugan på nedre plan.
– Det har heller aldrig varit några problem med åtgärder. Mindre defekter, som en trasig balkongdörr och en spricka i ett fönster, löstes på kort tid och utan diskussion.

Vilka fördelar finns med ett modulhus enligt Tegsnäshus koncept?
– Det är absolut flexibiliteten. Har du ett bra ritningsunderlag som det går att göra blockritningar av är möjligheterna oändliga gällande planlösning, placering av fönster, med mera.

Känner ni er nöjda?
– Vi är väldigt nöjda. Nu är vi mitt upp i att själva färdigställa parstugan invändigt, så det är för tidigt att göra en hundraprocentig utvärdering, men av det arbete vi sett Tegsnäshus utföra är känslan mycket god.
– Vi har även besökt blockhallen där väggsektionerna byggdes och snickarna som reste huset såg riktigt vassa ut. Nu snurrar den vattenburna värmen i slingorna i plattan via ett tillfälligt elaggregat, och rörmokaren är förvånad över hur varmt det är inomhus, den låga effekten till trots. Så nog är huset välisolerat, det känns bra. Parstugan känns rejäl och byggd med kvalitet. Med bra material och skickliga snickare, då blir resultatet därefter!

Vad gillar ni mest i huset?
– Det är nog att vi genom många fönster lyckades få till utsikten från kök- och vardagsrum på övre plan samt på nedre plan från badrum och sovrum. Det är fint att blicka ner över Tärnaby, sjön Gäutan och längre bort Ryfjället.

Fakta:

Koncept: Skalhus

Husmodell: Parstuga suterräng i två plan

Storlek: Byggyta 150 kvm, boyta per stuga: 130 kvm.

Plats: Tärnaby